Ciasta na stoły a rodzaj stolików

Ile ciast zamówić na wesele? To pytanie często pojawia się w pierwszych rozmowach telefoniczych z cukierniami.

Wszystko zależy od tego, gdzie zostaną położone, czy np.:

  • na bocznym stole (wśród szwedzkiego stołu) 
  • w stołach (na paterach)

Jeżeli ciasta będą wkomponowane w szwedzki stół z innymi przekąskami, to wtedy można założyć około 80dag ciasta na osobę. Przykładowo, gdy wesele jest na 100 osób, to lokale najcześciej przygotują 2-3 większe półmiski z ciastami i będą uzupełniać w razie potrzeby, aby zachować ich świeżość. 

Nieco inaczej, wygląda przelicznik na osobę, jeśli ciasta znajdują się na paterach w stole. Można przyjąć, że potrzebne są dwa/trzy kawałki na osobę. W zależności od kształtu stołu, inaczej układane są patery z ciastem, stąd też potrzebne są różne ilości.

Stolik okrągły często jest 10-12 osobowy. Zwykle przygotowuje się na nim jedną paterę, ponieważ każdy ma do niej łatwy dostęp. Jeśli jednak stół jest prostokątny, np. na 30 osób, to wtedy pojawią się na nim cztery patery (w stołach okrągłych byłyby to trzy).

DS5_1561 (1)

Z naszego doświadczenia wynika, że na wesele jednodniowe potrzeba: 

  • 150g na osobę przy stolikach prostokątnych 
  • 100g na osobę przy stolikach okrągłych 

43691941_2021698327850647_5021775152321396736_n

Przelicznik ten, dotyczy tylko organizacji wesela powyżej 100 osób oraz jeśli patera jest trzystopniowa: owoce - na najniższym piętrze, ciasta - na środkowym, zaś ciasteczka - na najwyższym.  

Podczas konsultacji, pomagamy Parom Młodym indywidualnie wyliczyć zapotrzebowanie na wesele.