Wielu osobom wydaje się, że wybór tortu jest bardzo prosty, jednak w rzeczywistości wcale tak nie jest. Nie wszyscy wiedzą, o czym należy pamiętać przy jego wyborze. Poznajcie nasze propozycje:
KROK 1
Pierwszą kwestią do poruszenia jest pytanie, kiedy zamówić tort. Takie zamówienia najlepiej składać od 2 do 4 miesięcy przed uroczystością. W mniejszych pracowanich na 6-12 miesięcy przed weselem. Musimy pamiętać, że wykonanie tortów okolicznościowych (zwłaszcza na indywidualne zamówienie) samo w sobie zajmuje sporo czasu, do tego dochodzi fakt, iż cukiernie wykonują także inne zlecenia, co sprawia że ich grafik jest napięty.
KROK 2
Wybór cukierni, to kolejne wyzwanie. Najlepiej w takiej sprawie, poradzić się rodziny czy też znajomych którzy korzystali z takich usług. Dobrze jest także zajrzeć na ogólne opinie dodawane np. na stronach internetowych czy w medich społecznościowych. Ważne jest również, aby nie ograniczyć się tylko do jednej cukierni, ale zostać przy 2-3. Następnym krokiem jest wysłanie zapytania lub też umówienie się na spotkanie w celu zapytania się o najważniejsze kwestie, jak np.:
- Czy dany termin jest wolny
- Jakie smaki tortów są dostępne
- Czy jest możliwość otrzymania "paczek degustacyjnych"
- Jakie torty dana cukiernia wykonuje (portfolio)
- Jak wygląda dostawa tortu
- Zapytać o kwestie związane z dodatkowymi kosztami
- Upewnić się kiedy następuje końcowe rozliczenie (przed czy po weselu)
KROK 3
Zostaje już tylko kwestia wyboru tortu. Tutaj należy mieć na uwadze:
wielkość - zależy ona bezpośrednio od ilości gości na weselu, z reguły przyjmuje się, że na jedną osobę przypada ok. 12 dag tortu.
kształt - może on być: okrągły, kwadratowy, prostokątny jak i rówież może mieć nietypowy kształt. Jego ustawienie może być różne: ustawione w piramidę czy też na osobnych stelażach, gdzie każda warstawa stoi osobno.
rodzaj - chodzi tutaj głównie o smak oraz jego wygląd zewnętrzny. Co do pierwszej kwestii, zależy to w dużej mierze od cukierni w której zdecydujemy się wykonac tort, ponieważ każda cukiernia ma swoje własne menu smaków tortów. Jeśli chodzi o wygląd, zależy on już od naszego upodobania, pamiętajmy jednak, że każdy tort różni się od siebie ceną ze względu na swoje "dodatki" które muszą być wykonane do jego ozdoby. Wyróżnić możemy takie torty jak:
- klasyczny
- naked-cake lub semi-naked cake
- drip cake
- ombre
- marmurkowe
- z kwiatami
- z jadalnym złotem
kolor - pamiętajmy, aby kolorystyka tortu współgrała z ogólną tematyką kolorystyczną uroczystości